آشنایی کامل با مراحل ساخت تاورکرین
به جرأت میتوان بیان کرد که تاورکرینها به عنوان ستون اصلی پروژههای ساختمانی در نظر گرفته میشوند، زیرا بدون آنان امکان پیشرفت کلی بنا وجود ندارد. جابهجایی و انتقال ساختارهای بزرگ فولادی به عنوان مهمترین کاربرد این ابزار است. جرثقیلهای برجی مهندسی دقیقی دارند و کلیه بخشهای آنان باید با نهایت دقت در کنار هم مونثاژ شود. اگر دوست دارید با مراحل ساخت تاورکرین آشنا شوید، ادامه متن را از دست ندهید.
اجزای کلی یک جرثقیل برجی
پیش از هر چیز بهتر است از مهمترین اجزای یک تاورکرین یاد کنیم که هر یک دارای کارکرد خاص خود هستند. اولین مورد پایه بتنی است که به ما اجازه میدهد تا سایر قطعات را در کنار هم بگذاریم. گزینه بعدی دکل است. تعداد دکلها در تاورکرینهای گوناگون فرق میکند و هرچه بلندی سازه بیشتر شود، تعداد آنها نیز افزایش مییابد. قسمت دیگر این جرثقیلها با نام واحد چرخنده یا Slweing unit شناخته میشود که اجازه میدهد تا دکل اصلی بتواند به صورت افقی نیز چرخش داشته باشد. بازو که به آن بوم هم میگویند همان بخشی است که به کمک آن اجسام مختلف را از روی زمین بلند میکنیم. وزنهها نیز دقیقاً در جهت مخالف بازو نصب خواهند شد تا تعادل تاورکرین برقرار شود. سایر بخشها عبارتاند از:
- بالابر
- کابینت اپراتور
- ترولی
- سیستم کنترل ماژولها
انواع مختلف جرثقیلهای برجی
برخلاف تصور بسیاری از افراد، تاورکرینها در مدلهای متفاوتی ساخته میشوند که میتوان آنها را در سه دستهبندی اصلی قرار داد. اولین مورد تاورکرین سرچکشی یا Hammerhead Towercrane نام دارد. این نوع جرثقیلها بازوی بسیار بلندی دارند و به همین دلیل چنین نامی برایشان انتخاب شده است. مانورپذیری عالی تاورکرین سرچکشی مهمترین مزیت آن نسبت به رقبا است.
دومین مورد، تاورکرین لوفینگ (luffing) است. این نوع ابزارها دارای بازوهای کوتاهتری هستند، اما دقت سیستمهای کنترلی در آنها بسیار مناسب است، به نحوی که در فضاهای محدود عالی عمل میکنند. آخرین مورد نیز self – erecting یا خود بالارونده نام دارد. این جرثقیلها را میتوان به راحتی جابهجا کرد. آنها دارای یک بخش هیدرولیک هستند که اجازه افزایش ارتفاع را به ما میدهد.
شناخت مراحل ساخت تاورکرین
اکنون که با مدلهای مختلف جرثقیل و همچنین اجزای معمول در آنها آشنا شدهاید، بهتر است به بررسی کلی مراحل ساخت تاورکرین بپردازیم. این موارد شامل گزینههای مختلفی همچون آمادهسازی محیط، نصب بخش پایه، نصب دکل، نصب وزنه و… است که هر یک از آنها با رعایت تمام نکات ایمنی انجام میگیرند.
آمادهسازی محیط
در گام اول باید محیطی که قرار است تاورکرین در آن نصب شود به صورت کلی مورد بررسی قرار بگیرند. لازم است مطمئن شویم که زمین زیر سازه به خوبی مقاومسازی شده و از استحکام کافی برخوردار است. برنامهریزی دقیق برای انجام این دسته از بررسیهای ابتدایی به ما کمک میکند تا در نهایت سرعت نصب تاورکرین را افزایش دهیم و زودتر به هدف دلخواه خود دست پیدا کنیم. مهندسان سازه و متخصصان تاورکرین با همکاری یکدیگر نسبت به آمادهسازی محیط اقدام میکنند و هر مشکلی که در این بخش وجود داشته باشد را برطرف خواهند کرد.
نصب بخش پایه | مراحل ساخت تاورکرین
در صورتی که از مناسب بودن محل قرارگیری تاورکرین اطمیتان پیدا کردیم، نوبت به نصب پایه یا Base میرسد. این مرحله شامل تهیه یک فندانسیون بتنی است که برای استحکام بیشتر آن از موادی همچون فولاد نیز کمک گرفته میشود. ابعاد و اندازه پایه باید به نحوی تعیین شود که بتواند تمام وزن ناشی از نصب تاورکرین را تحمل کند، آن هم بدون اینکه هیچگونه شکافی در آن به وجود آید. هرچه Base ساخته شده مستحکمتر باشد، خیالمان از بابت عدم سقوط اجزای مختلف تاورکرین راحتتر خواهد بود. میتوان پس از پایان به کارگیری جرثقیل برجی، پایه را از بین برد و یا آن را برای کاربردهای مشابه حفظ کرد.
نصب دکل
برای نصب دکلهای یک تاورکرین باید از یک چرثقیل متحرک کمک بگیریم. این نوع جرثقیلها بازوهای کوتاهتری نسبت به تاورکرینها دارند و تنها برای جابهجایی دکلها مناسب هستند. مراحل ساخت تاورکرین به دقت ادامه میيابند. همانند قطعات اسباببازی لگو (LEGO) دکلهای یک جرثقیل برجی بر روی هم قرار میگیرند و ارتفاع سازه افزایش پیدا میکند. دکلها به وسیله یک تسمه یا زنجیر به جرثقیل متحرک متصل میشوند تا امکان بلند کردن انها از سطح زمین وجود داشته باشد. نر و مادگیهای هر دکل توسط پیچ و مهرههای گوناگون، بنای اصلی تاورکرین را شکل میدهند. مونتاژ دقیق دکلها به وسیله کارگران ماهر از جمله مواردی است که در یک فرایند نصب حرفهای به آن توجه میشود.
نصب بخش چرخنده یا Slewing unit
این بخش به ما کمک میکند تا امکان کنترل چرخش 360 درجهای تاورکرین را در اختیار داشته باشیم. پس از آنکه دکلها بر روی هم نصب شدنند، نوبت به قرار گرفتن slewing unit بر روی آنها میرسد. سیستم چرخش نیز به وسیله جرثقیل متحرکی که در مرحله قبلی از آن استفاده کردیم از زمین بلند خواهد شد و در مکان مناسب جای میگیرد. زائدههای پایینی بخش چرخنده به آخرین دکل متصل میشوند تا تاورکرین منسجمتر شود. پس از این مرحله، نوبت به نصب سیستمهای هیدرولیک و سنسورهای الکتریکی slewing unit میرسد. در صورتی که همه مکانیزمهای حرکتی به درستی کار کنند، به سراغ گزینه بعدی یعنی نصب وزنه میرویم.
نصب وزنه | مراحل ساخت تاورکرین
بازوی تاورکرین شامل یک تیر افقی بسیار طولانی است که دقیقاً بر روی بخش چرخنده نصب میشود. به منظور حفظ تعادل چرتقیل برجی لازم است در سمت مقابل بازو از وزنههای بسیار سنگین استفاده کنیم. در اکثر مواقع، وزنهای تاورکرین به وسیله بتن ساخته میشوند تا استحکام قابل قبولی در برابر شرایط محیطی مختلف داشته باشند. در ادامه بحث مراحل ساخت تاورکرین باید گفت نصب وزنه معمولاً زمانبر خواهد بود، زیرا باید با نهایت دقت به سراغ آن برویم. کوچکترین خطا در محاسبه محل جایگذاری وزنه و یا اشتباه کارگران میتواند منجر به سقوط وزنه و خسارات جبرانناپذیر شود.
نصب جایگاه اپراتور
پس از آنکه وزنه و بازوی تاورکرین در جایگاه اصلی خود قرار گرفتند، باید جایگاه اپراتور نصب شود. این قسمت شامل تمامی دستگاههای کنترلی جرثقیل است و در محلی جای میگیرد که بهترین دید ممکن را در اختیار اپراتور بگذارد. در همین مرحله، مواردی همچون دوربینهای اتاق کنترل بررسی و آزمایش خواهند شد.
نصب فریمهای بالارونده
این فریمها به منظور فراهم کردن امکان بالا رفتن از تاورکرین نصب میشوند و ساختار سادهای دارند. پیش از نصب، هر یک از فریمها تست خواهد شد تا هرگونه فرسودگی احتمالی در بدنه آنها تشخیص داده شود. اگر مشکلی از این بابت وجود نداشت، میتوان فریمها را به دکل نصب کرد. در پارهای از موارد، این بخشها به صورت پیشفرض بر روی دکل قرار دارند و لازم نیست در مراحل پایانی آنها را به هم متصل کنیم.
بررسیهای نهایی | مراحل ساخت تاورکرین
در آخرین گام، بررسیهای مختلفی بر روی تاورکرین انجام میگیرد. این موارد شامل بازدید از بخشهای مکانیکی، هیدرولیکی و الکترونیکی است تا مطمئن باشیم که این سه قسمت با هم هماهنگی کاملی دارند. اگر مشاهده شود که در یک بخش به خصوص از تاورکرین مشکلی وجود دارد، متخصصان مربوطه دست به کار میشوند و تمام تلاش خود را برای رفع اختلالات مربوطه به کار میگیرند. علاوه بر این، لازم است ظرفیت اسمی و عملی جرثقیل برجی بررسی شود. در صورتی که تمامی تستهای صورت گرفته مثبت باشند، اجازه بهرهبرداری از تاورکرین داده خواهد شد و مراحل ساخت تاورکرین به پایان میرسد.
نصب یک تاورکرین چقدر طول میکشد؟
به طور کلی نمیتوان یک زمان مشخص را جهت نصب کامل تاورکرینهای مختلف بیان کرد. این موضوع رابطه مستقیمی با نوع و اندازه جرثقیل برجی مدنظر دارد. علاوه بر این، لازم است پارامترهای مهم دیگری همچون تجربه و مهارت افرادی که وظیفه نصب تاورکرین را برعهده دارند نیز دقت داشته باشیم. در پارهای از موارد، این فرایند تنها در طول چند روز به پایان میرسد، این در حالی است که نصب برخی از تاورکرینها ممکن است هفتهها طول بکشد. بهترین راهکار موجود برای کاهش این مدت زمان آن است که از یک تیم نصاب حرفهای و معتبر کمک بگیرید. این افراد با شناخت پیچیدگی سازه تاورکرین، آن را در سریعترین زمان ممکن نصب میکنند.
نکات ایمنی در زمان نصب تاورکرین
ایمنی یکی از اصلیترین فاکتورهایی است که در زمان نصب هر نوع تاورکرین باید آن را به عنوان اولویت در نظر بگیریم. این امر خود شامل دو بخش گوناگون میشود که عبارتاند از: اطمینان یافتن از ایمنی کارگران و اطمینان از ایمنی تجهیزات. پیش از انجام اقدامات ابتدایی، لازم است به کلیه کارگرانی که تاکنون در این زمینه فعالیت خاصی نداشتهاند، روش انجام کار آموزش داده شود. علاوه بر این، باید یک واحد سیار کمکهای اولیه در محل مستقر باشد تا در صورت وقوع حادثه برای هر یک از افراد، سریعاً خدمات درمانی به وی ارائه شود. این موارد شاید ساده به نظر برسند، اما نقش مهمی در کاهش صدمات جانی و مالی طی نصب تاورکرین دارند.
سخن پایانی
در این متن به مراحل ساخت تاورکرین اشاره کردیم. تاورکرین یا جرثقیل برجی یکی از مهمترین ابزارهایی است که در انبوهی از پروژههای ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرند. این سازه به ما اجازه میدهد تا عظیمترین قطعات فولادی را به راحتی جابهجا کرده و در محل مدنظر خود قرار دهیم. نصب یا ساخت تاورکرین شامل چندین گام گوناگون است که باید به دقت انجام بگیرند، در غیر این صورت احتمال سقوط این سازهها وجود دارد که خود شامل خطرات جانی و مالی بسیار زیاد است.