فونداسیون تاورکرین
بدون جرثقیلهای برج و یا همان تاورکرین، احتمالاً ساختمانهای نمادینی که امروزه شما میشناسید، ایستاده نمیماندند. این غول فولادی در توسعه مدرن و ساخت و سازهای امروزی، کاربرد بسیاری دارد. در این مقاله میخواهیم شما را با فونداسیون تاورکرین آشنا کنیم.
تاورکرین چیست؟
به طور کلی و مختصر میتوانیم بگوییم که تاورکرین جرثقیلهای ساختمانی هستند و جزو ماشین آلات ساختمانی محسوب میشوند که در پروژههای عمرانی، جهت جابجایی و بالا بردن وسایل در ارتفاعات، از این دستگاه استفاده میکنند. تاورکرین میتواند وسایل را تا ارتفاع مشخصی بالا ببرد و آنها را در شعاعهای متفاوت جابجا کند.
در زمان گذشته، برای ساختن سازههای بزرگ و عظیم که ارتفاعات زیادی داشتند، مشکلات بسیاری وجود داشت. در آن زمان، افراد برای جابجایی و بالا بردن تجهیزات و مصالح ساختمانی به هزینه، نیرو و وقت زیادی نیاز داشتند.
به همین علت در یونان باستان، این دستگاه را با استفاده از متریال چوب ساختند که با نیروی حیوانات و استفاده از نیروی کارگران مورد استفاده قرار میگرفت. بعدها این وسیله پیشرفتهتر شده و برای ساختن بدنه آن از آهن، چدن و فولاد استفاده کردند.
حتماً شما هم این دستگاهها را در هنگام ساختن ساختمانهای بزرگ و یا حتی برجها، در سطح شهر دیدهاید که به وسیله آن، اجسام سنگین را از زمین به بالای ساختمان انتقال میدهند. این دستگاه علاوه بر بلند کردن اجسام سنگین، میتواند در شعاع ۳۶۰ درجه هم آنها را جابجا کند.
معمولاً از تاورکرین برای صنعت حمل و نقل جهت بارگیری و تخلیه، در صنعت ساخت و ساز جهت حرکت مواد، و همچنین در صنعت تولید جهت مونتاژ تجهیزات سنگین استفاده میشود.
فونداسیون تاورکرین چیست؟
مراحل نصب تاورکرین کاملاً متفاوت است و در چند مرحله، این دستگاه به محل واقعی خود منتقل شده و در آنجا نصب میشود. اولین مرحله برای نصب جرثقیل برج و یا همان تاورکرین، مرحله فونداسیون تاورکرین است. البته این مرحله برای تاورکرینهای ثابت است. هر تاورکرین اندازهها، ابعاد و ظرفیتهای مختلفی دارد که بر همان مبنا، تاورکرین را طراحی میکنند.
با این کار در اصل روند بناسازی و ساخت تاورکرین، با ایجاد پایهای مطمئن شروع میشود. اولین قطعه عمودی در جرثقیل برج، به وسیله پیچهای لنگر به این پایه بتونی، به طور محکم نصب میشود و به این ترتیب، تاورکرین کاملاً ایمنسازی خواهد شد.
مقدار دقیق بتنی که در فونداسیون به کار میرود، به عوامل مختلفی مانند الزامات محل و پیکربندی تاورکرین بستگی دارد. البته گاهی این دستگاه را در کف ساختمانی که ساخته شده است، مستقر میکنند. در حقیقت امکان دارد قسمتی از پایه باشد که در این صورت، روند ساخت را سریعتر خواهد کرد.
به هر حال، موقعیت قرارگیری جرثقیل میتواند در داخل سازه، باعث پیچیدهتر شدن پیشرفت ساخت و ساز شود. طراحی پایههای جرثقیل به وسیله نقشه فونداسیون، ساده نیست زیرا ممکن است خطرات ایمنی به همراه داشته باشد که باید حتماً در طول دوره، آن را از بین ببرید.
طراح باید دانش فنی داشته باشد تا بتواند به راحتی فونداسیون صحیح و ایمنی را تولید کند. همچنین فردی که برای طراحی این دستگاه اقدام میکند، باید حتماً دانش طراحی را لااقل در حداقلترین حالت داشته باشد. این جرثقیل، در روی پایههایی نصب میشود که گاهی از بلوک بتنی درست شدهاند. طراح باید به این نکته مهم کاملاً دقت داشته باشد که فاضلابها و یا آبهای زیرزمینی میتوانند مشکلات اساسی در فرایند فونداسیون سازی و همچنین نصب تاورکرین ایجاد کنند. به همین دلیل، افراد متخصص که برای این کار اقدام میکنند باید ابتدا جوانب لازم را برای نقشه فونداسیون تاورکرین در نظر بگیرند.
مراحل طراحی جرثقیل برجی یا تاورکرین
قبل از اینکه طراحی این دستگاه شروع شود، باید اطلاعات لازم را در مورد جرثقیل برج جمع آوری کنید. نام مدل تاورکرین که در ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرد و دادههای فنی آن، باید کاملاً مشخص شود. مدلهای مختلف جرثقیل و دادههای این دستگاه با هم فرق میکنند، پس بهتر است که ابتدا مدل جرثقیل بررسی شود.
اطلاعات دیگری که برای طراحی و اجرای فونداسیون جرثقیل باید به آن توجه کرد، اطلاعات فنی دستگاه مثل طول جیب، ارتفاع جرثقیل، فاصلهها، ابعاد پاها و مهمتر از آن ظرفیت دستگاه است. دقت داشته باشید که در هنگام اجرای فونداسیون جرثقیل، احتمال دارد واکنشهای پیچیدهای بر اساس گشتاور و یا پیچش، صورت بگیرد. توجه کنید که واکنشهای فونداسیون جرثقیل و پایه، در هنگام تعبیه شدن پایهها در محل مخصوص و یا در هنگام استفاده از وزن بالا، فرق میکند.
آشنایی با روند فونداسیون جرثقیل برجی یا تاورکرین
باید در هنگام طراحی و اجرای فونداسیون و همچنین محاسباتی که به آن مربوط میشود، کاملاً واکنشها را در نظر بگیرید. در اجرای فونداسیون، محاسبات واکنشی باید در تمامی حالتهای تاورکرین حتی در استراحت دستگاه هم لحاظ شود. لازم است که شما بدترین نیروهای واکنشی برای جرثقیل را در طراحی و فرمول سازی فونداسیون در نظر داشته باشید.
برای طراحی فونداسیون، باید تاورکرین به شکل ایستاده فرض گردیده و بررسی شود. به این صورت میتوان تمامی واکنشهای فونداسیون و واکنشهای جرثقیل برج را بهخوبی بررسی کرد. طراح باید در روند این فعالیت، از فونداسیونهای متفاوتی استفاده کند. یکی از این فونداسیونها که در نصب تاورکرین استفاده زیادی دارد، فونداسیون ایزوله است.
ولی مسئله مهم در فونداسیون تاورکرین، بررسی و طراحی جرثقیل برج است که نیاز به دقت بالا و استفاده از افراد متخصص دارد.
نصب و یا مونتاژ تاورکرینها
همانطور که گفتیم، تاورکرین انواع مختلفی داشته و نصب مونتاژ آنها هم متفاوت است. یکی از مدلهای بسیار رایج که برای ساخت و ساز از آن استفاده میکنند، مدل ثابت است. برای مونتاژ تاورکرین باید از نصاب متخصص و همچنین بازرس، جهت بازرسی استانداردهای مورد نیاز برای نصب استفاده کنید. در ادامه به شکل مختصر به مراحل نصب و مونتاژ تاورکرین میپردازیم:
اولین مرحله: فونداسیون یا نصب پایه
اولین و مهمترین نکته، نصب فونداسیون است. ابعاد فونداسیون باید با توجه به پروژه و کارایی جرثقیل انتخاب شود، زیرا فونداسیون باید فشار زیادی متحمل شود و نیازمند طراحی منحصر بهفرد و دقیق، همراه با استفاده از مواد اولیه مناسب مانند آهن و فولاد است. در صورتی که ابعاد فونداسیون تاور، نادرست صورت بگیرد، با مشکل مواجه خواهید شد.
دومین مرحله فونداسیون تاورکرین: مونتاژ سکشن اصلی
در مرحله دوم، سکشن اصلی به فونداسیون وصل شده و بعد از آن، سکشنهای بعدی را هم در روی آن قرار میدهند. باید دقت داشته باشید که از کج شدن و انحراف سکشن اصلی جلوگیری کنید. زیرا در این صورت، سکشنهای بعدی هم کج میشوند و باعث خواهند شد کنترل جرثقیل امکانپذیر نباشد.
مرحله سوم: نصب گردانها
سنگینترین قسمتها در جرثقیل برجی، گردانها و زیرگردانها هستند که باید زیر گردانها را قبل از گردانها نصب کرد و سپس در روی آن، گردانها را قرار داد.
مرحله چهارم: نصب کنفلش
در مرحله چهارم باید قطعهای به اسم کنفلش، به گردانها متصل شود و بعد از آن، یک سری مهار کنندهها و کابلها به وسیله پین به کله قندی وصل شود. به این ترتیب تاورکرین میتواند بارهای سنگین را به راحتی بلند کند. دقت داشته باشید انجام این مراحل برای فونداسیون تاورکرین لازم و ضروری است.
مرحله پنجم برای فونداسیون تاورکرین: اتصال بازوهای تعادل
در مرحله پنجم، باید به سراغ بازوهای تعادل و یا همان فلشها رفت. این قطعه بوسیله پینها، به گردان متصل میشود. بعد از آن، بازوهای تعادل را با کابل برق به وزنههای بتنی متصل و مونتاژ میکنند. این کار، ایجاد تعادل کرده و توانایی جرثقیل را برای بلند کردن وسایل بالا میبرد.
مرحله ششم: وصل بازوهای عامل
در مرحله ششم برای اینکه توانایی تاورکرین را جهت جابجایی بار بالا ببرند، بازوهای عامل را هم به جرثقیل مونتاژ میکنند.
مرحله هفتم: مونتاژ شاریوت
یکی دیگر از قطعات در تاورکرین، شاریورتها هستند که باید آنها را بعد از بازوهای عامل، به دستگاه مونتاژ کرد و بعد از آن هم، یک سری وزنه کنفلش را نصب میکنند. از شاریوتها برای راهاندازی و یا پیاده کردن دستگاه استفاده میشود.
آخرین و هشتمین مرحله برای راهاندازی تابلو برق
در انتها بعد از اینکه مراحل بیان شده را به درستی انجام دادید، نوبت راه اندازی تابلو برق میرسد. از این قطعه برای منبع انرژی جرثقیلهای برجی استفاده میکنند. تابلو برق وظیفه دارد که میزان باری را که وارد موتور میشود، اندازه بگیرد و متناسب با آن بار، برق را جریان دهد.
هزینه نقشه فونداسیون تاورکرین چقدر است؟
یکی از موضوعات مهم که باید در هنگام اجرای نقشه جرثقیل برج یا تاورکرین مورد توجه قرار بگیرد، شفاف کردن هزینه نقشه برای مشتری است. این هزینه نسبت به آب و هوا و منطقهای که فونداسیون تاور انجام میگیرد، متفاوت است.
فونداسیون تاورکرین و جایگاه امروز آن
تاورکرین امروزه به ابزای جنجالی در ساخت وساز برج تبدیل شده است و متخصصین برای بهرهوری بیشتر و افزایش کارایی آن، طراحیها و نقشههای کاملاً متفاوتی ارائه میدهند. نقشه فونداسیون تاورکرین اهمیت بسیاری داشته و از حساسیت زیادی برخوردار است، به همین دلیل باید توسط افراد متخصص انجام بگیرد.
سخن پایانی
توسعه سریع برای ساخت و ساز در تمامی کشورها، باعث شده تا اهمیت تاورکرینها بیشتر احساس شود. این دستگاه غول آسا، امروزه جایگاه خاصی در صنایع مختلف پیدا کرده است. بدون تاورکرین، ساختن برجهای بلند تقریباً غیر ممکن است.
امروزه ساخت و ساز این برجها، بسیار گسترش پیدا کرده و استفاده از تاورکرین، بیش از قبل مورد توجه افراد قرار گرفته است. هرچند که مهندسان و متخصصین تلاش میکنند تا این وسیله را پیشرفتهتر کرده و بتوانند بهرهوری آن را افزایش دهند.