تعمیرات و نگهداری

تعمیرات ونگهداری

بر اساس گزارش جهانی تنها در صنایع تولیدی هزینه تولید از دست رفته به دلیل توقفات برنامه ریزی نشده  ماشین آلات است .  و این هزینه ها بیش از 50 میلیارد دلار در سال بوده است . داده ها نشان دهنده این است که ، پس از پیاده سازی موفق سیسیتم مدیریت ونگهداری شاخص OEE در این شرکت ها تا 90 درصد افزایش پیدا کرده است . و هزینه تعمیرات ونگهداری حدود 11 درصد رشد داشته است .

چالش های پیش روی تعمیرات ونگهداری

1- حجم توقف های برنامه ریزی نشده

2- طولانی بودن زمان درخواست تا زمان تعمیر

3- کوتاه بودن عمر تجهیزات

4- برنامه ریزی غیر مؤثروبهره وری پایین نیروها

5- نبود رویکرد منسجم در مدیریت دارایی ها

6- مؤثر نبودن شاخص های تعمیرات ونگهداری

7- استفاه از ابزار های نامناسب

8- بهینه نبودن عملکرد وتجهیزات

اهداف تعمیرات ونگهداری چیست ؟

1- کاهش توقفات

2- افزایش طول عمر تجهیزات

3- بهینه سازی عملکرد

4- چابک سازی فرایند رسیدگی به درخواست

5- بهبود سیستم برنامه ریزی و راندمان

6- بهبود مدیریت کیفیت

7- بهینه سازی مدیدیت انبار

متخصصين علوم نگهداري و تعميرات با بررسي سوابق خرابي ماشين آلات، عوامل موثر بر بروز خرابيهاي اضطراري و كاهش ميزان عمر اجزاء ماشين را به پنج گروه كلي تقسيم و راهكارهايي را براي رفع آنها پيشنهاد نموده اند كه به شرح زير مي باشد .

1- بي توجهي به شرايط اساسي ماشين و تعمیرات ونگهداری

عدم انجام بموقع و صحيح فعاليتهاي نظافت ، روانكاري و آچاركشي پيچ و مهره ها منجر به تسريع در فرسايش قطعات و كاهش و عمرمفيد آنها مي گردد. به همين خاطر از اين سه فعاليت بعنوان فعاليتهاي موثر بر حفظ شرايط اساسي ماشي ن نامبرده مي شود . اين گروه از عوامل در حوزه ماشين آلات عمراني كه قسمت اعظم آنها با خاك سروكار دارند از اهميت بالايي برخوردار مي باشد .

2- عدم رعايت استانداردهاي بهره برداري از ماشين آلات در تعمیرات ونگهداری

 

استانداردهاي بهره برداري از ماشين آلات، مواردي هستند كه بمنظور استفاده ك امل از ماشين و افزايش عمر آن مي بايست رعايت گردند . بعنوان مثال تنظيم بودن باد لاستيك تاثير زيادي بر افزايش عمر آن دارد و يا وجود مقدار مناسب روغن در مخزن روغن موتور و سيستم هيدروليك ماشين، درجه حرارت روغن، فشار وخلوص روغن بر وضعيت كاركرد تمامي اجزاء سيستم تاثيرمستقیم دارد

3- عدم مهارت كافي در بهره برداري، تنظيم و راه اندازي ماشين آلات در تعمیرات ونگهداری

بسياري از خرابيهاي اضطراري ماشين آلات به سبب عدم مهارت كافي و اشتباهات انساني رانندگان و تعميركاران ايجاد مي گردد.

بنابراين افزايش سطح تخصص و مهارتها در حيطه هاي بهره برداري ا ز ماشين، سرويس و تعمير آن (از طريق اجراي آموزشهاي تئوري و عملي ) تاثير بسيار بالايي بر كاهش خرابيهاي ماشين آلات خواهد داشت.

4– عدم رفع كامل علل بروز فرسايش در تعمیرات ونگهداری

بطور معمول تعميركاران در هنگام وقوع خرابي اضطراري تنها به رفع عيب و تعميرقسمتها و قطعات آسيب ديده پردا خته و علل وقوع خرابي مورد شناسايي قرار نمي گيرد. بعنوان مثال تعمير انجام شده در مقابل شكستن يك شافت، معمولا تعويض شافت مذكور بوده و علل وقوع آن كه ممكن است لقي يك ياتاقان، بروز لرزش هاي اضافي بعلت سائيده شدن چرخ دنده ها باشد، رديابي و مرتفع نمي گردد.

عدم انجام اين كار منجر به وقوع خرابيهاي تكراري گرديده كه در برخي موارد نيزبه سبب تعدد تكرار بعنوان حالت عادي تلقي و براي آن نيز بودجه اي در نظر گرفته مي شود. عوامل متعددي همچون نياز به راه اندازي سريع ماشين براي جلوگيري از به تاخير افتادن پروژه، مهارت ناكافي نفر تعميركار و عدم وجود تيم كارشناسي مناسب براي تحليل خرابيها و غيره در بروز اين نقيصه موثر مي باشد. در يك اقدام اساسي براي رفع اين نقيصه لازم است كه اقدامهاي لازم براي دستيابي به فرسايشها، پيش بيني فرسايشها و همچنين روشهاي تعمير و تصحيح فرسايشها، استاندارد گردند . عمليات دستيابي به فرسايشها و پيش بيني فرسايشها با استفاده از

تكنيكهايي همچون آناليز روغن امكان پذير مي گردد. عمليات بازسازي و رفع فرسايش ها و بازگردانيدن آنها به شرايط مطلوب براساس استانداردهاي نت انجام مي گيرد.

5– اشكالات در طرح تجهيزات در تعمیرات ونگهداری

در حالت معمو ل با انجام فعاليتهاي مربوط به حفظ شرايط اساسي ماشين آلات، روند استهلاك اجزاء ماشين بصورت طبيعي درآمده و ميزان نوسان در فواصل بين بروز خرابيها كاهش و عمر ماشين افزايش مي يابد. عدم دستيابي به اين نتيجه نشانگر وجود ضعف در طرح ماشين خواهد بود كه در اين راستا عمليات بهسازي طرح اجزاء ماشين توصيه مي گردد . از اين استراتژي عموما با عنوان “بهبود تعميرپذيري” و “افزايش قابليت اطمينان” نام برده مي شود.

 

همانگونه كه اشاره گرديد عوامل پنجگانه فوق از دلايل كاهش عمرمفيد ماشين آلات و افزايش هزينه نگهداري و تعميرآنها مي باشد. ميزان تاثير عوامل مذكور زماني آشكار مي گردد كه بدانيم هزينه هاي بهره برداري، نگهداري و تعمير ماشين آلات عمراني سهم قابل توجه اي از هزينه هاي اجراي پروژ ههاي عمراني (بين 15 الي 60 درصد) را دربرگرفته است.

برای حذف هزینه های تعمیرات ونگهداری چه باید کرد ؟

براي كاهش و حذف عوامل ياد شده نياز به منابع سخت ا فزاري (شامل كارگاهها، نيروي انساني متخصص، ابزار، تجهيزات و قطعات) ومنابع نرم افزاري (شامل استانداردها، فرايندها و روشهاي گردش اطلاعات و مهندسي نت، دستورالعملها، فرمها و نرم افزار CMMC  نت می باشد .

 

موارد فوق از نکات کلیدی در موضوع تعمیرات ونکهداری می باشد که در کلیه صنایع قابل اجرا و عمومیت دارد . اما در زیر به نکاتی در خصوص تعمیرات ونگهداری تاور کرین ها و آسانسورهای کارگاهی می پردازیم .

 

ارتباط آموزش با تعمیرات ونگهداری تاور کرین و آسانسورهای کارگاهی

ارتقای سطح مهارت های پرسنل

درموقع بررسي براي يافتن راه حل در مقابل اشكالات ماشين و خرابيهاي اضطراري اغلب افكار به سمت شرايط فيزيكي ماشين سوق پيدا نموده و از عوامل انساني غافل مي شويم. بسياري از خرابيهاي اضطراري به دليل عدم وجود مهارت در بهره برداري و نگهداري و تعمير ماشینها ايجاد مي شوند. در اغلب موارد اشتباهات انساني قابل تشخيص نيستند و بنابراين كار حذف اينگونه اشتباهات دشوار مي باشد.

نيازبه پرسنلي بامهارت بالا در امور نت و امور مرتبط با ماشين آلات مي باشد . در TPM به منظور اجراي موفقيت آميز فعاليتهاي اين راستا لازمست تا ، رانندگان واپراتورها به صورتي نزديك و مرتبط، با تاور کرین یا اسانسورکارگاهی خودشان آشنايي حاصل نموده و مهارتها و تخصص خود را در نحوه نگهداري و تعمير و همچنين بهره برداري از ماشين توسعه بخشند. که این آموزش ها می تواند شامل این بخش ها باشد .

آموزش تئوري و عملي تاور کرین

آشنايي با مفاهيم و نحوه پياده سازي خودكنترلي دستگاه

آشنايي با ساختار ماشين تاورکرین و اسانسور کارگاهی

اصول نظافت، روانكاري و آچاركشي اتصالات و نحوه اجراي آنها

مهارتهاي پياده سازي اجزاء ماشين

سرويس، تعميرات و مونتاژ اجزاء

اصول تست ماشين بعد از تعميرات

نحوه باربرداری با تاور کرین ومواردی از این قبیل

 

آموزش های مورد نیاز پرسنل تعمیرگاه واحد تعمیرات ونگهداری

 

آموزش تئوري و عملي :

آشنايي با مفاهيم سيستم نگهداري و تعميرات

آشنايي با ساختار ماشين آلات عمراني

آشنايي با پيچ و مهره ها، خارها و ياتاقانها، سيستمهاي انتقال نيرو و سيستمهاي هيدروليك و پنوماتيك (شامل اصول نقشه خواني، رديابي خرابي، پياده سازي اجزاء، تعميرات مكانيكي و برقي، مونتاژ ،تنظيم و بالانس نمودن و …

 

همانگونه كه اشاره گرديد خرابيهاي اضطراري دستگاههای عمراني در منطقه عملياتي منجر به توقف طولاني ماشين براي انجام تعميرات مي گردد. آنچنانكه خسارت مالي ناشي از توقف دستگاه و وقفه در كار به ميزان قابل توجهي بيش از هزين ه خود تعميرات مي باشد. بنابراين موضوع كاهش خرابيهاي اضطراري از اهميت خاصي در اين گروه از ماشين آلات برخوردار م يباشد.

براي كاهش خرابيهاي اضطراري در ماشين آلات و افزايش عمر مفيد آنها برنامه هاي مشروحه زير تدوين گرديده است:

1- حفظ شرايط اصلي و بنيادي ماشين با تميزكاري، روانكاري،آچاركشي پيچ و مهره ها

2- تميزكاري

عمل تميزكاري باعث حذف گردوخاك از روي ماشين آلات گرديده و مسائلي را كه باعث اصطكاك، گيركردن، نشت، كار توام با اشكال دستگاه مي شود، را از دستگاه حذف مي نمايد. اين موضوع در ماشين آلات عمراني با توجه به شرايط كاركرد آنها در محيطهاي پر گرد و خاك از اهميت بالايي برخوردار م يباشد.

3- روانكاري

بي توجهي به امر روانكاري زيانها و ضايعات متفاوتي را به بار م ي آورد. از آن جمله م يتواند باعث گيرپاژ اجزاء ماشين گرديده و همچنين سرعت فرسايش و استهلاك دستگاه را افزايش و عمر مفيد ماشين را كاهش دهد.

4- پيچ و مهره ها

پيچ ومهره ها و اتصالات شكسته شده يا شل شده، نقش اساسي در ميزان خرابيهاي اضطراري دارند . تنها يك پيچ شل (بعنوان مثال در محل نصب ياتاقان ) ممكن است مستقيما باعث خرابي اضطراري گردد . از آن گذشته، يك پيچ شل باعث لرزش م اشين شده است و اين امر به خودي خود باعث شل شدن ساير پيچ و مهره ها افزايش لرزشها و نهايتا وقوع يك خرابي اضطراري گردد.

توجه به نحوه و شرايط صحيح بهره برداري از تجهيزات وتعمیرات ونگهداری

شرايط صحيح بهره برداري از ماشين، شرايطي هستند كه بمنظور استفاده از امكانات كامل ماشين بايد اين شرايط فراهم باشد .

بعنوان مثال در سيستمهاي هيدروليك، درجه حرارت روغن، فشار، مقدار روغن، خلوص و ميزان اكسيد شدن روغن بايد كنترل گردد.

در صورت عدم رعايت استانداردهاي بهره برداري از ماشين، اشكالات نهاني در سيستمها بروز نموده و خرابيهاي اضطراري مداوما اتفاق خواهند افتاد.

رفع فرسايشها وفواید ان در تعمیرات ونگهداری

بطور معمول وقتي يك ماشين دچار خرابي اضطراري مي گردد، تنها به رفع عيب و تعمير قسمتها و قطعاتي از ماشين كه مستقيما تحت تاثير خرابي قرار گرفته و آسيب ديده اند پرداخته مي شود و موضوع فرسايش قطعات مرتبط با اجزاء آسيب ديده مورد ت وجه قرار نمي گيرد.

براي مثال در صورتيكه يك شافت در محل تغيير سطح مقطع شكسته شود، بايد اطمينان حاصل شود كه اشكالاتي نظير لرزشها كه بعلت سائيده شدن ياتاقان يالقي آن، يالقي در چرخ دنده هاي سائيده شده بوجود آمده است مورد توجه قرار گيرند و رفع شوند و آنگاه كارتعويض شافت بريده شده يا تغيير طرح شافت در محل سطح مقطع اجرا گردد.

رفع اشكالات و ضعفهاي مربوط به طرح تجهيزات

حتي درصورتيكه شرايط اصلي و بنيادي (تميزكاري، روانكاري و آچاركشي ) تجهيزات بطور كامل و جدي مورد كنترل قرارگيرند، هزينه هاي نت مي تواند بسيار زياد باشد. اين حالت مربوط به شرايطي است كه طول عمر تجهيزات (فاصله زماني بين دو خرابي ) كم بوده و بازرسي هاي فني و عمليات تعمير و بازسازي تجهيزات پاسخگوي ميزان خرابيها نيستند. در اين موارد، ممكن است اشكالات و مسائل مربوط به طرح تجهيزات بوده و عمليات تصحيحي و بهسازي در طراحي اجزاء ماشين مورد نياز باشد. تصحيح اشكالات موجود در طرح دستگاه باعث بهبود شرايط تعميرپذيري گرديده و عمر ماشين را افزايش ميدهد. كه در ارتباط مستقيم با ماشين آلات مي باشند، خواهد بود.

 

تعمیرات و نگهداری تاورکرین و  آسانسور کارگاهی

یکی از مباحث مهم در ساختار محیط های صنعتی و کارگاههای عمرانی یا پروژه های ساختمانی که درآنها تاور کرین و آسانسور کارگاهی نصب می باشد، توجه به نگاهداشت دستگاههای مذکور می باشد. و بدین منظور ضروری است که در خصوص نگهداری ماشین آلات روش و شیوه نگهداری مشخص گردد .

در واقع سرویس و نگهداری به معنی برنامه ریزی مناسب و استفاده از روش هایی مانند روانکاری و بازرسی های دوره ای و تعویض به موقع قطعات معیوب و رسیدگی به هنگام که در نهایت منجر به افزایش طول عمر تاور کرین یا اسانسور کارگاهی خواهد شد . سرویس و نگهداری ماشین الات و کالیبراسیون به موقع تجهیزات و دستگاهها می تواند از خسارات عمده جلوگیری نماید .

کالیبراسیون تجهیزات تاور کرین و اسانسور کارگاهی به معنی تطابق تنظیمات قطعات و تجهیزات با استانداردهای جهانی و استاندارد های تعریف شده توسط کمپانی سازنده می باشد.

دلایل ضرورت موضوع تعمیرات و نگهداری تاور کرین و آسانسور کارگاهی :

– ما اموخته ایم که چگونه ماشین را به عنوان منبع کار فیزیکی جایگزین خود نماییم به همین جهت کارها به اجزای ریزتری تقسیم شده است تا با قرار گرفتن در چرخه تولید بهره وری را افزایش دهیم . لذا ضروری است تا دستگاههای ما به صورت مداوم اماده به کار باشد تا در امر تولید دچار اختلال نگردیم .

– با توجه به گسترش بازار و رقابتی بودن بازار و حضور بیشتر در بازار های بین المللی استفاده و بهره وری از ماشین الات از جمله تاور کرین و اسانسور کارگاهی و همچنین کاهش هزینه های تعمیراتی و کاهش زمان از کار افتادگی می تواند مورد توجه باشد .

– از دیگر موارد ضرورت توجه به بحث تعمیرات و نگهداری حفظ سرمایه های صاحبان سرمایه است. به خصوص که با شرایط فعلی وارد کردن چنین تجهیزات سنگینی بسیار ارزبر و قیمت خرید بالایی خواهد داشت . از سوی دیگر استفاده معقول و اقتصادی از این تجهیزات سنگین و امکانات سرمایه ای بیان گر این نکته است که مساله تعمیرات و نگهداری باید اصولی تر و دقیق تر از گذشته مورد توجه قرار گیرد .

تاریخچه و روند توسعه تعمیرات و نگهداری :

دوره سخت افزاری : در این دوره عامل اصلی تولید و پیشرفت سخت افزار یا تجهیز بوده است به همین دلیل تمرکز تولید کننده بر ماشین آلات و تجهیزات بوده است . لذا جهت افزایش تولید به جای افزایش  و راندمان کارایی تولید در ماشین آلات که طبیعتا با نگهداری و تعمیر مناسب امکان پذیر میباشد بیشتر از طریق افزایش تعداد دستگاه ها به دنبال تحقق اهداف افزایش تولید بوده اند .

دوره نرم افزاری : بر خلاف دوره قبل هدف اصلی در این دوره استفاده کارا و بهینه از ماشین آلات با نگرش سیستماتیک به مسئله تعمیرات و نگهداری برنامه ریزی شده بود . در این دوره سعی گردید به جای نیروی انسانی از ماشین آلات در کارخانجات و صنایع تولیدی استفاده شود . طبیعی است که با افزایش پیچیدگی ماشین آلات و بالارفتن تخصص موردنیاز به شرایط نگهداری خاص نیز جهت افزایش راندمان ماشین آلات احساس گردید . دراین دوره ضریب آمادگی ماشین آلات به عنوان یک شاخص و معیار قابل توجه مطرح گردید هرچقدر ضریب آمادگی ماشین آلات عدد بزرگتری را نمایش دهد درواقع نشان دهنده ی عملکرد درست و صحیح تعمیرات و نگهداری خواهد بود .

دوره مغزافزاری : درواقع هدف این دوره به حداقل رساندن خرابی ها است در این دوره توان بر طراحی ماشین آلات گزارده شده است . یعنی در طراحی از متخصصینی استفاده میگردد که با استفاده از یک برنامه ریزی مناسب احتمالات خرابی و توقف ماشین آلات را به حداقل برسانند که این طراحی مناسب میتواند قابلیت تعمیرپذیری یا سهولت تعمیر ماشین را بیشتر نماید . پس به طور کلی منظور  و هدف این دوره حداقل نمودن احتمال خرابی ماشین آلات و افزایش قابلیت تعمیر پذیری آنان است.

ما با بهره گیری از کارشناسان و تعمیرکاران بسیار مجرب امادگی داریم که در کلیه پروژه های عمرانی و اقتصادی شما در خصوص سرویس و نگهداری انواع تاور کرین ها و آسانسور های کارگاهی در هرنقطه از ایران شما را یاری کنیم . حتما با استفاده از روش های دقیق و صحیح باعث کاهش هزینه های شما خواهیم شد .

و فرایند تولیدرا کارآمد و نتیجه گرا خواهیم نمود .

ما همواره در کنار شماییم .