تاورکرین متحرک چگونه کار می کند ؟ تاورکرین های متحرک، نمونهای از تجهیزات مدرن صنعتی هستند که برای جابهجایی بارهای سنگین در صنایع مختلف به کار میروند. همچنین به جهت برخورداری از امکانات و قابلیتهای ویژه، در طیف گستردهای از کسبوکارها مورد استفاده قرار میگیرند. لازم به ذکر است که صنایع ساختمانی و عمرانی، حملونقلهای جادهای یا عرصه امداد و نجات نمونههایی از حوزه کاربرد آنها به حساب میآیند. از اینرو به جهت اهمیت شناخت ابزارهای جدید در پیشبرد اهداف صنعتی، قصد داریم در این نقد و بررسی به معرفی ویژگیها و نحوه عملکرد انواع مختلف تاورکرین متحرک بپردازیم.
تاورکرین متحرک چیست؟
تاورکرینهای متحرک در واقع جرثقیلهای برجی هستند که از جدیدترین اهرمهای تعادلی برای جابهجایی اجسام در کارهای صنعتی استفاده میکنند. این تجهیزات صنعتی برای کار کردن باید به کمک قطعهای به نام پایه تثبیت، در داخل بتنی مسلح قرار بگیرند یا به کمک کمربندهایی خاص به بخشهای از سازه ساختمانی مهار شوند.
کاربردهای تاورکرین متحرک
باتوجه به نوع عملکردی که تاورکرینهای متحرک دارند از آنها برای انتقال و حمل اجسام در محیطهای مختلف استفاده میکنند. بر این اساس به عنوان مهمترین موارد کاربرد این تجهیزات صنعتی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- استفاده در صنعت ساختوساز برای جابهجایی اجسام سنگین مانند بتن یا جایگذاری استوانههای فلزی
- استفاده در صنایع حملونقل برای جابهجایی وسایل سنگین، پارک ماشینها و تجهیزات ترافیکی
- استفاده در پروژههای دریایی برای بارگیری و تخلیه کشتیها
- استفاده در عملیات امداد و نجات به ویژه هنگام وقوع حوادث ناگوار مانند زلزله
ویژگیها و مزایای تاورکرینهای متحرک
تاورکرینهای متحرک دارای ویژگیها و مشخصات ویژهای هستند که نشاندهنده توان و کارایی بالای آنها برای استفاده در پروژههای مختلف صنعتی است. به عنوان نمونهای از مهمتربن مشخصات آنها میتوان به قابلیت حرکت در جهتهای مختلف، برای جابهجایی اجسام و لوازم اشاره نمود.
همچنین آنها از انعطافپذیری بالایی حین جابهجایی اجسام در پروژههای مختلف برخوردار هستند. علاوه بر آن تاورکرینهای متحرک قابلیت افزایش سرعت انجام کارها در پروژههای مختلف و کنترل هوشمند آنها را برعهده دارند. لازم است بدانید در ساخت این دستگاهها از تجهیزات یا ابزارهای عملکردی مختلفی استفاده میشود که باعث بالا رفتن کارایی آنها در مواقع اضطراری میشود. به طوریکه همچنین مسئلهای در کنار سایر مزایای تاورکرینهای متحرک، باعث کاهش هزینهها در اجرای پروژههای مختلف خواهد شد.
انواع تاورکرین متحرک
تاورکرینهای متحرک در سه مدل ریلی، جادهای و شناور تولید میشوند. به طوریکه هرکدام از انواع تاورکرین متحرک نحوه عملکرد مشخصی دارند و در صنعتی خاص مورد استفاده قرار میگیرند.
نحوه عملکرد تاورکرین ریلی
تاورکرینهای ریلی دارای یک پایه متحرک هستند و میتوانند به واسطه آن در محور افقی و عمودی حرکت کنند. در واقع این نوع تاورکرینهای متحرک در یک مسیر مشخص حرکت میکنند و از ایمنی بسیار بالایی برخوردار هستند. به همین جهت در حملونقل بار و ساخت مسیرهای ریلی به ویژه در پروژههای جادهای و راه آهن مورد استفاده قرار میگیرد.
علاوه بر آن تاورکرین ریلی به دلیل قدرت و سرعت عملکرد بالا، توانایی به کارگیری در پروژههای مختلف، با ظرفیت جابهجایی طیف گستردهای از اجسام را بر عهده دارند. از دیگر مشخصات این نوع تاورکرین میتوان به چرخهای لبهدار برای حرکت در مسیرهای ریلی، کارایی بالا و نصب راحت و آسان آنها اشاره نمود.
تاورکرینهای جادهای
تاورکرینهای جادهای نوعی از تاورکرینهای متحرک هستند که به دلیل نصب آسان و سرعت بالای راهاندازی، بیشتر در حملونقل جادهای مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین این ابزار صنعتی برای جابهجایی مصالح و کمک به ساخت پروژههای مختلف در جادهها به کار میروند. البته در خصوص عملکرد این نوع تاورکرینها باید به این نکته توجه داشته باشید که آنها توان پایینتری نسبت به انواع دیگر تاورکرینها دارند.
تاورکرینهای شناور
این نوع از تاورکرینهای متحرک در پروژههای دریایی به کار میروند. لازم به ذکر است استفاده در صنایع پتروشیمی، نفت و گاز یا بیرون کشیدن کشتیهای غرق شده از اصلترین موارد کاربرد آنها به حساب میآیند.
اجزای تشکیل دهنده تاورکرینهای متحرک
پیش از آشنایی با نحوه عملکرد تاورکرینهای متحرک بهتر است در ابتدا با بخشهای مختلف فیزیکی و الکترونیکی این ابزار صنعتی آشنا شوید. بر این اساس به عنوان مهمترین اجزای تشکیل دهندهها آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- فلش یا بازی تاورکرین متحرک: تاورکرین با استفاده از این بازو میتواند بار را از روی زمین برداشته و در محل مورد نظر در ارتفاع مشخص شدهای قرار دهد. باید بدانید یکی از مهمترین قابلیتهای این قطعه امکان جابهجایی بار در محور طولی محسوب میشود. همچنین باید به این نکته توجه کنید که بازوهای تاورکرین برای جابهجایی بار محدودیت وزنی دارند و نباید با آنها بیشتر از حد استاندارد اجسام سنگین را جابهجا کرد.
- واحد گردان : واحد گردان همان واحد کله قندی تاورکرین به حساب میآید. وظیفه اصلی این قسمت در هنگام کار کردن تاورکرین نگه داشتن بازو تاورکرین و کانتر آن است که اینکار را توسط چند سیم بکسل یا میله آهنی انجام میدهد.
- سکشن ارتفاعی: این بخش وظیفه افزایش ارتفاع تاورکرین را بر عهده دارد. به این ترتیب که با قرار گرفتن بین قطعات ارتفاعی قبلی، امکان اضافه کردن قطعه ارتفاعی جدید را فراهم میکند.
- پایه تثبیت: پایه تثبیت قطعهای است که برای ثابت نگهداشتن تاورکرین در محل استفاده به کار میرود.
نحوه کارکرد تاورکرین متحرک
تاورکرینهای متحرک توسط قطعهای به نام بوم یا تلسکوپ میتوانند اجسام را جابهجا کنند. به طوریکه نیرویی مورد نیاز برای جابهجایی آنها را به کمک سیستم هیدرولیکی تعبیه شده در تاورکرین تامین میکنند. البته با توجه به اینکه این قطعه بسیار سنگین است، باید توسط جکهایی با نام جکهای تعادلی تاورکرین که در اطراف آن قرار دارند، نگهداری شوند. از طرفی باید بدانید این جکها ضمن حفظ تعادل تاورکرین، مانع از سقوط آن در هنگام جابهجایی اجسام سنگین میشوند.
بخش مهم دیگری که در تاورکرینهای متحرک وجود دارد، قلاب یا هوک نام است و وظیفه آن ثابت نگه داشتن بار در حین جابهجایی است. باید بدانید این قطعه توسط یک سیم بکسل به تاورکرین متصل میشود تا از این طریق تاورکرین متحرک بتواند اجسام را بالا و پایین کرده و در جای مورد نظر قرار دهد. علاوه بر آن لازم است بدانید که تمامی اجزای تاورکرینهای متحرک، توسط سیستمهای کنترلی که داخل اتاق فرمان قرار دارند هدایت میشوند.
نحوه کنترل تاورکرین متحرک
نوع عملکرد و کارایی تاورکرینهای متحرک گواه این نکته است که باید سیستم کنترل پیشرفتهای تمام حرکات تاورکرین را مدیریت کند. باید بدانید در تاورکرینهای مختلف این ابزار کنترلی به مدلهای مختلف زیر تقسیم میشوند.
کنترل هیدرولیک
امروزه در ساخت اکثر تاورکرینهای متحرک از سیستم هیدرولیکی برای کنترل عملکرد دستگاه استفاده میکنند. این سیستم برای انتقال فشار و به حرکت در آوردن اجزای مختلف تاورکرین، از مایعی به نام مایع هیدرولیکی استفاده میکند. علاوه بر آن این سیستم دارای واحدهای مختلف کنترلی مانند واحد توزین، واحد چرخش و واحد حرکت است.
کنترل الکتریکی
این سیستم از اجزای الکتریکی متعددی برای کنترل سرعت و حرکات تاورکرین در جهتهای مختلف استفاده میکند. همچنین به کمک ریموت کنترل یا پنلهای کنترلی مستقر بر روی تاورکرین میتواند ارتباط بین قستهای مختلف دستگاه را برقرار کند.
سیستم کنترل هوشمند
در این سیستمهای جدید، تکنولوژیهایی مدرنی مانند سنسورها، کنترلرهای لجستیک و سیستمهای هوش مصنوعی برای کنترل حرکات و سرعت تاورکرین به کار رفته است.
سیستم ریموت کنترل
سیستم ریموت کنترل یکی از جدیدترین سیستمهای کنترل هوشمند محسوب میشود که امکان مدیریت تاورکرین را توسط ابزارهای ریموت کنترل از راه دور فراهم میکند. باید بدانید در طراحی چنین سیستمهایی از هوش مصنوعی، سیستمهای سنسوری و جدیدترین و مدرنترین تکنولوژیها، برای بهبود عملکرد تاورکرین، بالا رفتن دقت و ایمنی دستگاه استفاده شده است.
نحوه کنترل تاورکرین به کمک لیورها
در بحث نحوه عملکرد تاورکرینهای متحرک باید به این نکته اشاره کنیم که کنترل تاورکرینهای کوچک توسط اهرمهای مکانیکی که در کنار تاورکرین متحرک قرار میگیرد انجام میشود. در حالی که در تاورکرینهای بزرگتر این وظیفه بر عهده اتاق فرمان یا کابین مخصوصی است که برای این منظور در نظر گرفته شده است.
به طور مثال در تاورکرینهایی که به وسیله لیورها هدایت میشوند هنگام جابهجایی بار و حرکت آن به طرفین، اهرم مکانیکی که برای حرکت در مجاورت بوم قرار گرفته است به سمت محل جابهجایی بار جابهجا میشود. به این ترتیب تاورکرین میتواند تعادل خود را حفظ کرده و وسیله یا بار مورد نظر را در محل مشخص شده قرار دهد.
در حالی که در تاورکرینهای پیشرفته به دلیل وجود ابزارهای کنترلی مدرن، تمامی اطلاعات جهت تعیین سرعت جابهجایی بار، به کمک این ابزار پردازش شده و مطابق با آن انجام میشود. البته لازم به ذکر است که چرخش یا بالا و پایین بردن بوم تاورکرین و کنترل جکهای تعادل از اصلیترین وظایف لیورها یا اتاق فرمان محسوب میشوند.
مهارت در کنترل تاورکرینهای متحرک
یکی از مهمترین نکاتی که باید برای کنترل تاورکرینها، افزایش عملکرد و کارایی آنها مورد توجه قرار بگیرد، سطح مهارت و توانایی اپراتوری است که با آن کار میکند. لازم به ذکر است که اپراتور مورد نظر باید آموزشهای کافی برای کار با تاورکرین را دیده باشد. همچنین باید بتواند دستگاه را حین جابهجایی اجسام سنگین در ارتفاعهای بالا کنترل کند.
سخن پایانی
تاورکرینهای متحرک که در صنایع متعدد استفاده میشوند انواع مختلفی دارند و به کمک سیستمهای هیدرولیکی یا الکتریکی به حرکت در میآیند. این محصولات به دلیل انعطافپذیری بالا و قابلیت جابهجایی بار در فضاهای محدود، کارایی بسیار بالایی داشته و باعث افزایش سرعت عملیات در پروژههای مختلف ساختمانی و صنعتی میشوند.
بنابراین با توجه به پیشرفت صنعت ساختوساز، پروژههای مختلف عمرانی و صنعتی، امروزه استفاده از این دستگاهها گسترش بسیاری پیدا کرده است. در نتیجه شناخت انواع مختلف تاورکرین متحرک و نحوه عملکرد هر کدام، برای انتخاب بهترین نوع آن، جهت انجام پروژه مورد نظر اهمیت بالایی دارد. همچنین آموزش صحیح کار با این تجهیزات صنعتی در محیط مورد نظر، جهت افزایش کارایی دستگاه نیز مسئله مهمی است که باید به آن توجه شود.